• Saunovanie detí z materskej školy

          • S príchodom zimných mesiacov sa náš organizmus stáva náchylnejším na rôzne choroby. Pre podporu prevencie a zdravého životného štýlu aj v tomto školskom roku materská škola zorganizovala pre deti saunovanie v penzióne Dolinka. Otužovanie sa uskutočňuje v zimných mesiacoch, my sme si vybrali november. Okrem tepla v saune, parnej i suchej, sa deti bohato vyšantili aj vo vírivke s teplou vodou a oddýchli si na príjemnom teplom ležadle. Deti si saunovanie naplno užili a okrem žblnkania vody sa wellnessom ozýval aj príjemný detský smiech.

            Eva Marušinová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Saunovanie detí z materskej školy.

        • Červené stužky
          • Červené stužky

          • Červené stužky sú symbolom a názvom kampane boja proti AIDS. Ide o infekčné ochorenie, spôsobované vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti a prenášané telesnými tekutinami, predovšetkým krvou. Vírus poškodzuje imunitný systém človeka. Toto ochorenie nie je možné úplne vyliečiť a prevencia je jedinou ochranou proti jeho šíreniu. Každý je svojím spôsobom života zodpovedný za ďalší vývoj výskytu AIDS.

            Prvého decembra, na Svetový deň boja proti AIDS, sa ako symbol tejto kampane nosia červené stužky. Pridajte sa k nám a spolu podporme túto myšlienku. AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás.

            Mgr. Jana Chovanová

          • Exkurzia do hvezdárne a planetária v Prešove a letiska v Poprade

          • Jedným z najzaujímavejších podujatí žiakov 1. stupňa je návšteva hvezdárne a planetária v Prešove. Naši tretiaci a štvrtáci sa po vstupe do planetária zrazu ocitli v neobyčajnom svete plnom záhad, tajomných zákutí vesmíru, hviezd, súhvezdí a neprebádaných častí našej galaxie. V prednáškovej sále hvezdárne si so zatajeným dychom pozreli film o slnečnej sústave. Žiaci prostredníctvom pútavého výkladu získali predstavu o otáčaní Zeme, pochopili príčiny striedania dňa a noci aj ročných období. Dozvedeli sa poznatky o Slnku, o planétach, o Mesiaci a jeho fázach. V planetáriu sa na chvíľu preniesli do kozmického priestoru a stali sa jeho súčasťou. Usadili sa v pohodlných kreslách a ocitli sa v náručí vesmíru. Na umelej oblohe fascinovane pozorovali hviezdy, ich zoskupenia, hľadali súhvezdia Orión, Pegas či Veľkú medvedicu. Po skončení programu si prezreli výstavu umiestnenú v priestoroch budovy.

            O tom, ako prebieha kontrola cestujúcich pred odletom, sa dozvedeli na letisku v Poprade pod vedením pani M. Krause.  Exkurzia zahŕňala prehliadku priestorov terminálu, odletovej a príletovej haly, ukážky bezpečnostných kontrol. Žiaci si mohli pozrieť ukážku pyrotechnikov a povoziť sa na letiskovom hasičskom špeciále.

            Exkurzia sa všetkým veľmi páčila a domov žiaci odchádzali plní zážitkov, dojmov a nových vedomostí. Za poskytnutie finančného príspevku na cestovné ďakujeme rodičovskému združeniu.

            Mgr. Katarína Kupčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia do hvezdárne a planetária v Prešove a letiska v Poprade.

          • Deti z MŠ prikrmovali lesnú zver

          • Prikrmovanie pomáha zveri prekonať obdobie núdze.

            Pre lesnú zver je zima obdobím núdze. Ak by jej poľovníci nezabezpečovali potravu, pravdepodobne by veľká časť lesnej zveri uhynula.  Aj deti z našej  MŠ chceli zvieratkám pomôcť a preto im priniesli rôzne dobroty, ktoré môžu jesť. Zaniesli a vysypali to na miesta v okolí našej obce, kde sa zver zhromažďuje. Zistili to podľa stôp otlačených v snehu. Spoločne s nami bol aj pán horár Štefan Sýkora, ktorý nám porozprával o starostlivosti a kŕmení lesných zvierat a vtákov. Poľovníckemu združeniu ďakujeme za ich spoluprácu. Opäť sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí o zvieratkách a budeme im pomáhať.

                   Mgr. Ľubica Ďuricová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deti z MŠ prikrmovali lesnú zver.

          • Bubnovačka

          • Podujatie, ktoré upozorňuje na dôležitosť dlhodobo zanedbávanej ochrany detí pred násilím, poukazuje na potrebu včasnej prevencie v spoločnosti a vyjadruje hlasné NIE násiliu na deťoch! S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa „…nás predsa netýka…“. Práve preto sa od roku 2014 vždy v novembri organizuje podujatie ,,Bubnovačka - Aby bolo deti lepšie počuť. Je potrebné pripomínať, že Hlas detí je dôležitý“  a tak  20. novembra celým Slovenskom a Českom v hlasnom rytme bubnov, nôh a rúk sme dali o sebe vedieť. Za väčšiu ochranu detí sa v tento deň spojilo približne 220 000 detí a dospelých a my sme boli medzi nimi.

            Mgr. Jana Chovanová

          • Pitný režim v školskej jedálni

          • V týchto dňoch pribudol do školskej jedálne nový spotrebič - vírič - dávkovač tekutín. Dávkovač, ktorý svojím objemom, ale aj komfortom presne spĺňa kritériá školskej jedálne. Má 3 nádrže, každá s objemom 12 litrov, čo nám umožňuje rozšíriť ponuku ovocných a zeleninových štiav a doplniť ich čajom alebo stolovou vodou. Má nízke prevádzkové náklady a jednoduchú údržbu. Jeho kúpou sa školská jedáleň významne zmodernizovala a ani žiaci neskrývali radosť z nového pomocníka a s jeho obsluhou si hravo poradili. Veríme, že aj takýmto spôsobom prispejeme k dopĺňaniu vitamínov a posilneniu detskej imunity.

            Vedúca školskej jedálne Marcela Sýkorová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Pitný režim v školskej jedálni.

          • Zážitkové učenie

          • Do nášho ŠKD zavítala vzácna návšteva. Prišli nás navštíviť Sokoliari majstra Vagana aj so svojimi dravcami. Sprevádzali ich vtáky ako sokol pestrý, výr africký, plamienka driemavá a orol skalný. Sokoliari nám porozprávali o živote v lese, priniesli nám ukázať kožušiny líšky, jazveca a kuny, ktorých sme sa mohli dotýkať. Trošku si nás chceli aj vyskúšať, čo o zvieratkách vieme, a keďže my tieto zvieratká poznáme, veľmi dobre vieme, že napríklad taká  kuna sa okrem hmyzu, plazov, vtáčích vajec živí aj káblami z áut.

            Ďakujeme za krásny zážitok.

            Mgr. Mária Janíková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zážitkové učenie.

          • MALÝ MAJSTER

          • Dňa 13. 11. 2023 sa uskutočnila súťaž pre chlapcov 1. a  2. ročníka „Malý majster“. Chlapci mohli predviesť svoju zručnosť, presnosť a trpezlivosť v štyroch disciplínach. V prvej disciplíne skladali puzzle rôznych pracovných nástrojov. Druhá disciplína bola zameraná na trpezlivosť – viazanie šnúrok na topánke. V tretej úlohe mali chlapci postaviť čo najvyšší komín z kociek a štvrtá úloha bola najzaujímavejšia – pribiť klinec do dreveného kláta. Niektoré úlohy boli pre malých majstrov ľahšie,  s niektorými sa potrápili trošku viac.

            Najlepšie sa darilo týmto žiakom:

            1. ročník

            1. miesto – Erik Ferenc

            2. miesto – Mário Kubaloš

            3. miesto – Adrián Puška

            2.  ročník

            1. miesto – Matúš Nahalka

            2. miesto – Patrik Smolár

            3. miesto – Karel Dratva

            Odmenou pre víťazov bol diplom a pekná cena. Ostatní súťažiaci dostali sladkú odmenu a pochvalu za účasť v súťaži.

            Mgr. Monika Nahalková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album MALÝ MAJSTER.

          • Školský mliečny program a Školské ovocie v školskej jedálni

          • V mesiaci október sme v rámci Školského mliečneho programu a Školského ovocia rozdali žiakom základnej a materskej školy mliečne výrobky, akými boli napríklad Dráčik – mlieko polotučné  250 ml, jogurt biely smotanový,  syr plátkový. V rámci Školského ovocia boli v uplynulých týždňoch prostredníctvom školskej jedálne rozdané žiakom sušené jablká, jablkové pyré, slivky a reďkovky.

            Veríme, že aj takýmto spôsobom si žiaci osvoja a obľúbia zdravú výživu.

            Vedúca školskej jedálne Marcela Sýkorová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský mliečny program a Školské ovocie v školskej jedálni.

          • Oznam školskej jedálne

          • Vedúca školskej jedálne oznamuje, že došlo k zmene telefónneho čísla do školskej jedálne a táto zmena bude trvalá. Nové telefónne číslo je: +421 951 057 261. Predchádzajúce telefónne čísla sú zrušené.

            Vedúca školskej jedálne Marcela Sýkorová

          • Zdravá výživa

          • „Volá mrkva na papriku, najlepšie je na chlebíku. Kalerábik hrášku šušká, pohladkajme deťom brušká.“

            V čase od 23. októbra do 27. októbra 2023 prebehol na našej škole „Týždeň ovocia a zeleniny“. Žiaci si nosili do školy na desiatu ovocie a zeleninu. Do pripravených tabuliek si na hodinách vyznačovali a vymaľovali  jabĺčko alebo papriku. S pani učiteľkami pripravovali ovocné džúsy, ovocné a zeleninové šaláty a ochutnávky jedál z ovocia a zeleniny. Do zdravej stravy sa zapojil aj školský klub detí. Žiaci na 2. stupni vypracovali básničky, pozorovali ovocie a zeleninu v záhrade, porovnávali ceny ovocia a zeleniny, pripravovali šaláty, riešili slovné ovocné a zeleninové príklady, náučné texty a letáky o zdravej výžive.

            Ovocná  desiata bola  vyhodnotená percentuálne po jednotlivých triedach. Na 1. stupni nosilo ovocnú desiatu až 57,2 % žiakov. Druhý stupeň sa percentuálne nevyhodnocoval kvôli malému záujmu.

            Skúsme spolu niečo urobiť pre svoj zdravý štýl. Jedzme viac ovocia, menej sladkostí a vykonávajme viac pohybových aktivít.

            Ovocie a zelenina obsahuje vitamíny a pomáha ľudskému telu bojovať proti chorobám, udržiavať zdravé srdce a výkonný imunitný systém.

                                                                                 Koordinátor zdravej školy, Mgr. Marta Kubová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravá výživa.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 3. ročníka

          • Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR.

            Naši tretiaci absolvovali tieto disciplíny:

            1. telesná výška a telesná hmotnosť,
            2. predklon v sede s dosahovaním,
            3. opakovaná zostava s tyčou,
            4. výdrž v zhybe nadhmatom,
            5. skok do diaľky z miesta,
            6. ľah-sed,
            7. kotúľanie 3 lôpt,
            8. člnkový beh 4 x 10 m,
            9. vlajková naháňačka,
            10. viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov.

            Naši tretiaci úspešne absolvovali testovanie pohybových predpokladov za pomoci triednych pani učiteliek a pani učiteľky Alžbety Havrančíkovej.

                                                                                                                      Mgr. Daniela Matejková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Testovanie pohybových predpokladov žiakov 3. ročníka.

          • Deň materských škôl

          • Našu škôlku máme radi, veľa sa v nej dozvieme, preto do nej každé ráno s úsmevom chodíme!

            Tento významný deň nielen pre materské školy, ale aj pre náš štát, sa každoročne organizuje  4. novembra. Významným medzníkom v dejinách predškolskej pedagogiky na Slovensku sa stal dátum 4. november 1829. V tento deň vznikla a bola založená v Banskej Bystrici prvá detská opatrovňa na území Slovenska. Jej zakladateľkou bola grófka Mária Terézia Brunswická.

            Aj v našej materskej škôlke sme oslávili tento sviatok rôznymi zábavnými aktivitami, zaspievali sme si hymnu a deťom p. učiteľky pripravili prekvapenie – divadielko Kúzelník a zajace.

            Bol to deň plný radosti a nových zážitkov.

                Mgr. Ľubica Ďuricová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň materských škôl.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Štefana Náhalku
      • +421 527 893 462 – klapka 1
      • Ul. Štefana Náhalku 396/10 059 40 Liptovská Teplička Slovakia
      • IČO: 37876490
      • DIČ: 2021673456
      • Mgr. Melánia Sopková - riaditeľka školy +421 915 505 874 riaditel.zslt@gmail.com
      • Mgr. Jana Bohunčáková - zástupkyňa riaditeľky školy pre 1. stupeň základnej školy +421 911 793 197 janabohuncakova.zslt@gmail.com
      • Mgr. Janka Poradová - zástupkyňa riaditeľky školy pre 2. stupeň základnej školy +421 911 793 198 jankaporadova.zslt@gmail.com
      • Oľga Fendeková - zástupkyňa riaditeľky školy pre materskú školu +421 911 793 112 materskaskola.zslt@gmail.com
      • Materská škola +421 915 585 135 materskaskola.zslt@gmail.com
      • Marcela Sýkorová - vedúca školskej jedálne +421 951 057 261 jedalen.zslt@gmail.com
      • Monika Greksová - ekonómka školy +421 527 893 462 – klapka 1 uctaren1.zslt@gmail.com
      • Ing. Karla Dratvová - referentka PaM +421 917 452 579 uctaren2.zslt@gmail.com
    • Prihlásenie