• Deti čítajú deťom

          • Čítanie kníh je pre deti z mnohých dôvodov nenahraditeľné. Okrem toho, že im pomáha rozvíjať slovnú zásobu, prehlbovať pamäť, ľahšie sa vyjadrovať aj učiť sa gramatiku, čítanie  má veľký význam aj pre rozvoj ich fantázie.

            V dnešnej dobe už našťastie existuje množstvo návodov na to, ako motivovať deti k čítaniu. Obrovský význam má napríklad aj  spoločné čítanie. V týždni od 20. 03. 2023 do 24. 03. 2023 deti čítali deťom – druháci prvákom, tretiaci druhákom a štvrtáci tretiakom. Druháci  čítali prvákom Pytačky od Ľ. Podjavorinskej a ľudovú rozprávku . Prváčence pozorne počúvali, pýtali sa a odpovedali.  Čitateľskú medailu aj darček v podobe tanca si určite zaslúžili. Tretiaci čítali druhákom knihu Môj macík od M. R. Martákovej. Sprevádzal ich plyšový „macko Uško“. Štvrtáci čítali tretiakom  úryvok s názvom Krásny sen. K textu mali štvrtáci pripravené pre tretiakov  štyri úlohy, medzi ktorými bola otázka obsahovo zameraná na vodu a jej význam, čím si žiaci zároveň pripomenuli Deň vody  - 22. marec.  Za odmenu dostali  tretiaci kvapku vody.

            Bolo úžasné sledovať ako deti hltali očami svojich starších spolužiakov. Ako naučíme deti pravidelne čítať? Jednoducho tak, že budeme čítať spolu s nimi.                      

            Mgr. Marianna Nahalková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deti čítajú deťom.

          • Okresné kolo BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY s úspešnou účasťou našich žiačok

          • V polovici februára sa konalo OKRESNÉ KOLO BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY kategórie C - určené žiakom  ôsmeho a deviateho ročníka základných škôl a príslušných ročníkov osemročných gymnázií.

            Súťaže sa zúčastnilo 28 žiakov. Riešili úlohy z praktickej, teoretickej a aplikačnej časti.

            Našu školu reprezentovali Patrícia Sitiariková z 8.A a Viktória Paračková z 9.A.

            Pohľad do výsledkovej listiny nás potešil - obe žiačky sa stali úspešnými riešiteľkami. Paťka obsadila 12.miesto a Viktorka 14.miesto.

            Paťka bola zároveň najlepšou zo všetkých súťažiacich v praktickej časti, v ktorej získala plný počet bodov.

            Obom žiačkam srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy.

            RNDr. Danica Božová 

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo BIOLOGICKEJ OLYMPIÁDY s úspešnou účasťou našich žiačok.

          • Vynášanie Moreny v materskej škole

          • Zvyk vynášania Moreny sa v našej obci zachováva už od nepamäti. Tak ako si túto tradíciu pripomína folklórna skupina Tepličan, tak aj deti z MŠ pokračovali v tejto tradícii.

            Dňa 17.03.2023 sme spoločne s deťmi vyniesli Morenu k potoku Teplica v sprievode tradičných teplických piesní Pepe Majmorena Ponad te grende. Po odspievaní piesní a hodení Moreny do potoka, tety ponúkli deťom koláče. Potom za spevu piesne Ponad te grende sa deti aj s pani učiteľkami vrátili späť do materskej školy dúfajúc, že zima už nadobro odišla.

            Eva Marušinová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vynášanie Moreny v materskej škole .

          • PREDŠKOLÁCI NA NÁVŠTEVE V ZŠ

          • Predškoláci v dňoch 15.3.2023 a 16.3.2023 si mohli vyskúšať, aký je to pocit byť školákom.  V ZŠ ich privítali milé p. učiteľky a prváci. Spoločne sa učili - spoznávali písmenka, číslice, farby, tvary, pracovali na interaktívnej tabuli a aj si zaspievali s cvičením. Deti sa nenechali zahanbiť.  Svojimi znalosťami dokázali, že na školu sa naozaj zodpovedne pripravujú.

            Vyučovacia hodina prebehla rýchlo ako voda a ukončilo ju až zazvonenie  školského zvonca, ktoré vyvolalo na tvárach predškolákov veľké prekvapenie.

            Na záver sa vyučujúcej p. učiteľke poďakovali a deti sa vzájomne obdarovali.  Po tomto milom stretnutí bude pre predškolákov ich zápis do školy určite jednoduchší. Ďakujeme všetkým zúčastneným za príjemné prežité chvíle.

            Mgr. Ľubica Ďuricová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album PREDŠKOLÁCI NA NÁVŠTEVE V ZŠ.

          • Práca rodičovského asistenta v MŠ

          • Jednou z pracovných pozícií v rámci projektu NP PRIM II. v MŠ je aj rodičovský asistent. Náplňou práce rodičovského asistenta je práca v materskej škole a zároveň aj návšteva rómskych rodín v ich prirodzenom prostredí. Tam deti plnia aj za pomoci rodičov rôzne zadania a úlohy. Deti sa na každé ďalšie stretnutia tešia a rodičia v tom vidia prínos, že sa ich deti naučia niečo nové, čo im pomôže pre ľahší a lepší nástup do MŠ.

            Ivona Pačajová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Práca rodičovského asistenta v MŠ.

          • Exkurzia do obecnej knižnice

          • Marec - mesiac knihy je ako stvorený na návštevu knižnice. Dňa 15.03.2023 sa žiaci 3. A, 3. B a 4. A triedy pod vedením svojich triednych učiteliek zúčastnili exkurzie do obecnej knižnice. Privítala nás pani knihovníčka, ktorá nám vysvetlila, ako to v knižnici funguje a ako sa požičiavajú knihy. Ukázala nám knihu pre nevidiacich  kde žiaci mali hmatom „čítať“ Braillovo písmo. Bol to pre nás pekný zážitok.

            Mgr. Daniela Matejková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia do obecnej knižnice.

          • Vynášanie Majmoreny

          • Dievčatá z Folklórneho krúžku sa zapojili do predvádzania zvyku vynášania Majmoreny z dediny v nedeľu 19. marca. Spolu z dievčatami z folklórnej skupiny Tepličan obliekli slamenú bábku, so spevom ju odniesli do stredu obce, vyzliekli, podpálili a hodili do vody. Takto symbolicky vyhnali zimu, choroby a všetko zlé z dediny.

            Mgr. Katarína Fedorová a Monika Bulavová Černohorská

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vynášanie Majmoreny.

          • Zápis do 1. ročníka na školský rok 2023/2024

          • 1. Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky na školský rok 2023/2024 sa uskutoční s osobnou prítomnosťou detí a ich zákonných zástupcov v utorok 04. 04. 2023 od 13.00 h do 17.00 h v hlavnej budove školy.

            2. Zápisu sa zúčastnia deti, ktoré dovŕšia šesť rokov veku k 31. augustu 2023 a deti, ktoré v školskom roku 2022/2023 pokračujú v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

            3. Pred zápisom zákonní zástupcovia vyplnia elektronickú prihlášku na webovej stránke školy. Prihlášku je potrebné vytlačiť a podpísať (obaja zákonní zástupcovia).

            4. Zákonní zástupcovia, ktorí nemajú možnosť prihlásiť svoje dieťa elektronicky, môžu tak urobiť v škole s asistenciou pedagógov (potrebný je rodný list dieťaťa a občianske preukazy zákonných zástupcov):

            • 29. 3. 2023 od 13.00 h do 15.00 h,
            • 30. 3. 2023 od 14.00 h do 16.00 h.

            5. Podpis oboch zákonných zástupcov na prihláške sa nevyžaduje, ak

            • sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku a rozhodnutie o prijatí dieťaťa podpisuje iba jeden zákonný zástupca a túto skutočnosť potvrdia  v písomnom vyhlásení 1,
            • zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa. Túto skutočnosť je možné preukázať písomným vyhlásením 2.

            6. Pri zápise dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami predloží zákonný zástupca spolu s prihláškou aj písomné vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

            7. O prijatí na základné vzdelávanie rozhodne riaditeľka základnej školy do 15. júna 2023. V prípade väčšieho záujmu ako sú kapacitné možnosti školy bude sa pri prijímaní žiakov zohľadňovať:

            • trvalý pobyt dieťaťa v obci Liptovská Teplička,
            • súrodenec v škole,
            • absolvovanie predprimárneho vzdelávania v  materskej škole v Liptovskej Tepličke.

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Rozhodnutie sa doručí iba jednému zákonnému zástupcovi len v prípade, ak:

            • doručovacia adresa druhého zákonného zástupcu nie je škole známa alebo
            • sa  tak zákonní zástupcovia dohodli a riaditeľke školy o tom doručili písomné vyhlásenie 1.

            >>> Elektronická prihláška <<<

            >>> Písomné vyhlásenie 1 - podpisovanie písomností a doručenie rozhodnutia jednému ZZ <<<

            >>> Písomné vyhlásenie 2 - čestné vyhlásenie zákonného zástupcu <<<

          • Testovanie T9 2023 a riaditeľské voľno pre 5. – 8. ročník ZŠ

          • Dňa 22. marca 2023 (streda) sa uskutoční celoslovenské testovanie T9 2023 žiakov deviateho ročníka. Testovanie z matematiky sa uskutoční od 8.00 h do 9.55 h a testovanie zo slovenského jazyka a literatúry od 10.20 h do 11.50 h.

            Príchod žiakov deviateho ročníka do školy je v čase 7.30 – 7.45 h.

            Žiaci 5. až 8. ročníka ZŠ majú z organizačných a personálnych dôvodov v daný deň riaditeľské voľno a z obeda v školskej jedálni budú automaticky odhlásení.

            Mgr. Anna Sakmáryová, riaditeľka školy

          • Návšteva detí MŠ u výrobcu drevených hračiek

          • Posledný februárový týždeň sa deti z MŠ venovali téme „Moja obľúbená hračka“. V rámci tejto témy deti spolu s pani učiteľkami osobne navštívili aj pána rezbára Miroslava Fendeka, ktorý nám ukázal a predviedol jeho záľubu – a to výrobu drevených hračiek. Deti si tak mohli pozrieť ručne vyrobené hračky, koníky na kolieskach, kolísku, voly a kone ťahajúce vozy, valašky. Deťom predviedol aj pohybujúce sa výrobky, zobrazujúce rôzne činnosti, ktoré ľudia kedysi vykonávali a nástroje, ktoré k tomu využívali. Na konci sa deti poďakovali za pekný zážitok.

                                                                                                                      Mgr. Zuzana Kupčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva detí MŠ u výrobcu drevených hračiek.

          • Divadielko „Tri prasiatka“

          • Kde bolo, tam bolo... takto sa začalo divadielko „O troch prasiatkach“, ktoré nám prišli zahrať divadelníci z Prešova. Deti sa na divadielko od rána veľmi tešili a boli plné očakávania a zvedavosti. Počas rozprávky sa smiali, tlieskali a zapájali do príbehu.  V napätí sledovali príbeh prasiatok a zlého vlka. Potlesk na konci divadla svedčil o tom, že aj bábkové divadlo má svoje čaro, a deti stále upúta.

            Mgr. Anna Ščurková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Divadielko „Tri prasiatka“.

          • Vystúpenie Folklórneho krúžku

          • 5. marca sa v spoločenskom dome v Liptovskej Tepličke konala výročná členská schôdza Miestneho spolku Slovenského Červeného kríža. Úctu darcom krvi a dlhoročným členom spolku vzdali  vystúpením deti z Folklórneho krúžku.

            Mgr. Katarína Fedorová a Monika Bulavová Černohorská 

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vystúpenie Folklórneho krúžku.

          • Hviezdoslavov Kubín - obvodné kolo

          • Slovenčina, kto ti dal toľko nežných krás...

            Vo štvrtok 02. 03. 2023 sa uskutočnilo obvodné kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Víťazi školského kola nás reprezentovali v Poprade. Súťaže sa zúčastnilo 120 žiakov z okolitých škôl. Do okresného kola postúpila naša žiačka Emma Fendeková z 3.A triedy.

            Víťazke srdečne blahoželáme a držíme prsty.

            Mgr. Marta Kubová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Hviezdoslavov Kubín - obvodné kolo.

          • MAREC MESIAC KNIHY V MŠ

          •  NÁVŠTEVA OBECNEJ KNIŽNICE

            “Kniha je nástrojom, ktorý zapaľuje predstavivosť.” (Alan Bennett)

            V našej materskej škole sa snažíme v rámci výchovno - vzdelávacej činnosti o to, aby deti získali pozitívny vzťah k čítaniu a ku knihám.

            A ako to dosiahneme? Motivujeme ich aj tým spôsobom, že v marci navštevujeme obecnú knižnicu. Tu majú deti možnosť sa dozvedieť, že knihy sa dajú nielen kúpiť ale aj požičať. Pani knihovníčka im vysvetlila, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a postup pri požičiavaní kníh, správne zaobchádzanie s knihami. Zaujímavosťou bol pre nich „čistý vybodkovaný papier“ – vlastne kniha pre slepcov. Hmatom ju preskúmali a zhodnotili, že je ťažko takúto knihu čítať a sú vďačné za to, že vidia. Deti sa p. knihovníčke poďakovali, odovzdali darček a odchádzali obohatené o nové vedomosti.

            V škôlkarskej knižnici si deti najradšej prezerajú rôzne detské encyklopédie, ilustrované rozprávky... . Pred odpoludňajším oddychom radi počúvajú rozprávky a rôzne príbehy, ktoré im p. učiteľky čítajú, čím si v  predstavách  vytvárajú vlastnú ilúziu.

            Veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží  čo najdlhšie.

                                                                                                                                Mgr. Ľubica Ďuricová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album MAREC MESIAC KNIHY V MŠ.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Štefana Náhalku
        • +421 527 893 462 – klapka 1
        • Ul. Štefana Náhalku 396/10 059 40 Liptovská Teplička Slovakia
        • IČO: 37876490
        • DIČ: 2021673456
        • Mgr. Melánia Sopková - riaditeľka školy +421 915 505 874 riaditel.zslt@gmail.com
        • Mgr. Jana Bohunčáková - zástupkyňa riaditeľky školy pre 1. stupeň základnej školy +421 911 793 197 janabohuncakova.zslt@gmail.com
        • Mgr. Janka Poradová - zástupkyňa riaditeľky školy pre 2. stupeň základnej školy +421 911 793 198 jankaporadova.zslt@gmail.com
        • Oľga Fendeková - zástupkyňa riaditeľky školy pre materskú školu +421 911 793 112 materskaskola.zslt@gmail.com
        • Materská škola +421 915 585 135 materskaskola.zslt@gmail.com
        • Marcela Sýkorová - vedúca školskej jedálne +421 951 057 261 jedalen.zslt@gmail.com
        • Monika Greksová - ekonómka školy +421 527 893 462 – klapka 1 uctaren1.zslt@gmail.com
        • Ing. Karla Dratvová - referentka PaM +421 917 452 579 uctaren2.zslt@gmail.com
      • Prihlásenie