• Psíčkovo

          • 4. 10. 2022 sa uskutočnilo činoherno - hudobné predstavenie s prvkami detského muzikálu PES JE NAJLEPŠÍ  PRIATEĽ ČLOVEKA: AJ MY  JEHO? (PSÍČKOVO). Predstavenie bolo určené pre žiakov MŠ a prvého stupňa. Pôsobivo stvárnený príbeh rozpráva o tom, že aj psíci   sú len „ľudia“. Že ten ich „psí život“ sa veľmi často podobá nášmu. Sú v ňom radosti, starosti aj nespravodlivosti. Detský divák zistí, ako majú zvieratká ľudí rady  a ako sa k nim oni v každom veku často nepekne správajú. Na pretras sa dostanú ľudské aktuálne témy, napríklad o tom, že nie farba srsti (pleti) je dôležitá pri voľbe kamaráta. Rovnako tak je vypichnutý moment vzájomnej súdržnosti, pomoci, ochoty,  prijímania a riešenia starostí, ako aj motív obetavosti, zžívania sa s kolektívom a starostlivosti o slabšieho či zdravotne indisponovaného jednotlivca. Taktiež je načrtnutá problematika optimálneho súžitia, priateľskej a bezkonfliktnej komunikácie medzi súrodencami a celkovo rodinnými príslušníkmi. K slovu sa dostanú tiež prvky prejavov šikany, spupnosti, či neprimeraného velikášstva, neprispôsobivosti aj vyvyšovania sa. Tieto témy boli podávané hravou, úsmevnou a nevtieravou formou umocnenou výstižnými, vtipnými a originálnymi pesničkami.

            Mgr. Jana Smolárová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Psíčkovo.

          • Maškrtný jazýček

          • V mesiaci október sme sa v našej materskej škole venovali téme ovocie a zelenina. Deti doniesli vypestované ovocie a zeleninu zo svojej záhrady, ktoré sme aj ochutnali. Spoločne sme si ich pripravovali, ošúpali, nakrájali. Pre deti to bol krásny zážitok, kde sa im miešali chute nie len sladkého jabĺčka, ale aj mrkvy či cibule.

            Mgr. Anna Ščurková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Maškrtný jazýček.

          • Medzinárodný deň bielej palice

          • ,,Láskavosť je jazyk, ktorému každý rozumie.“

            V mesiaci október sme si pripomenuli ,,Deň bielej palice.“ Biela palica je symbolom slepoty a krátkozrakosti. Chráni a pomáha. Pripomína nám krehkosť zrakovo postihnutých ľudí a nabáda nás, aby sme im ponúkli svoje rameno. Deti si  vyskúšali, ako sa cíti nevidiaci a na orientáciu prednostne využívali  ostatné zmysly, predovšetkým sluch a hmat.  Prostredníctvom hry ,, Budem tvojimi očami“  sa na chvíľu stali nevidiacimi so zaviazanou šatkou  a tiež si vyskúšali rolu vodiaceho človeka pre osobu s poruchou zraku.  Uvedomili si aký vzácny majú dar – vidieť svet okolo seba a pohybovať sa bez pomoci iných. Zároveň pochopili, že títo hendikepovaní ľudia potrebujú našu  pomoc a solidaritu.  Tému „Deň bielej palice“  sme  v triede ukončili rozprávkou o nevidiacom dievčatku:  Mimi a Líza – Tmy sa nemusíš báť.

            Antónia Géciová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň bielej palice.

          • Olympiáda zo SJL

          • Aj v tomto školskom roku sa žiaci našej školy zapojili do vedomostnej súťaže - Olympiáda zo SJL kategória C.

            Vo štvrtok dňa 13. 10. 2022 prebehla on-line 1. časť súťaže: jednotný vedomostný test - rovnaký pre všetkých súťažiacich na celom Slovensku. V pondelok 17. 10. 2022 súťažiaci v 2. časti súťaže: tvorba/transformácia textu - písali umelecký opis obľúbeného ročného obdobia. V utorok 18. 10. 2022 ukončili súťaž 3. časťou: rečníckym prejavom - príhovorom pri príležitosti životného jubilea.

            Olympiády sa dobrovoľne zúčastnilo 20 žiakov našej školy (11 žiakov 8. ročníka a 9 žiakov 9. ročníka). Súťažiaci si poradili celkom dobre s vedomostným testom, takmer všetci výborne zvládli tvorbu umeleckého textu a najviac sa potrápili s rečníckym prejavom, pri ktorom je potrebný dar prednesu a improvizácie. V konečnom hodnotení 17 žiakov dosiahlo 40 a viac bodov z celkovo 55 maximálne možných bodov. Stali sa tak úspešnými riešiteľmi. Celkovým víťazom súťaže sa stal Miloš Misál z 9. A triedy so ziskom 48 bodov a bude našu školu reprezentovať dňa 10. 11. 2022 v okresnom kole súťaže. Na 2. mieste sa umiestnila Viktória Paračková z 9. A triedy so ziskom 47 bodov a na 3. mieste skončila Simona Bulavová z 9. A so ziskom 46 bodov.

            Víťazom a úspešným riešiteľom aj touto cestou blahoželáme k úspechu a Milošovi prajeme veľa úspechov v okresnom kole súťaže!

            Mgr. Jana Sosková

             

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Olympiáda zo SJL.

          • Začiatok nového školského roka v ŠKD

          • Po dvojmesačnom oddychu sme sa opäť vrátili do školských lavíc a naplno sa nám rozbehol aj školský klub. V mesiaci september sme sa zoznamovali a privítali medzi sebou nových kamarátov prváčikov. Spoločné popoludnia v klube sme si užívali rôznymi aktivitami.

            Z našich tiel sme sa pokúšali vytvoriť jednotlivé písmená abecedy, zahrali sme sa na pani Jeseň a vyrobili sme krásne farebné papierové listy. 21. 9. na Deň vďačnosti sme sa prostredníctvom pozdravov poďakovali ľuďom okolo seba za všetko, čo pre nás robia a 28. september bol Svetový deň mlieka na školách, tak sme si pripomenuli, aké dôležité je piť mlieko každý deň a ochutnávali sme rôzne mliečne výrobky.

            Už teraz sa tešíme, čo všetko nás čaká v nasledujúcich mesiacoch.

            Mgr. Mária Janíková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Začiatok nového školského roka v ŠKD.

          • Nový školský rok v ŠKD

          • Po letných prázdninách, ktoré zbehli ako voda máme za sebou aj prvý školský mesiac. Nový školský rok je v plnom prúde, ale rovnako tak aj náš školský klub. Spoločne si užívame popoludnia, ktoré trávime zaujímavými aktivitami. Kreslením, maľovaním, vyrábaním, športovaním a mnohými ďalšími.

            Pripomenuli sme si Deň vďačnosti a poďakovali sa ľudom okolo seba za veci, ktoré pre nás robia, otláčali sme krásne listy do hliny a venovali sme sa téme mlieka a mliečnych výrobkov.

            Stále sme však na začiatku a tešíme sa čo nám nový školský rok ešte prinesie.

            Mgr. Miroslava Krupová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Nový školský rok v ŠKD.

          • Policajt v materskej škole

          • V poslednom septembrovom týždni sme sa v materskej škole venovali téme záchranných zložiek - záchranárom, hasičom i policajtom. Deťom sme názornými ukážkami a pomôckami priblížili, aká dôležitá je práca týchto zložiek. Touto cestou chceme taktiež poďakovať práp. Jánovi Vrábelovi - zástupcovi Policajného zboru SR, ktorý našim deťom krátkou prednáškou a ukážkami policajných pomôcok detailnejšie priblížil prácu polície. Deti sa veľmi tešili zo získania nových poznatkov o práci našich záchranných zložiek. Veď ktoré dieťa by netúžilo byť v dospelosti záchranárom, hasičom či policajtom?

            Mgr. Anna Ščurková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Policajt v materskej škole.

          • Jazda zručnosti

          • V treťom septembrovom týždni sme sa v materskej škole venovali dopravnej výchove. Počas celého týždňa sme sa učili, ako sa správať v cestnej premávke a ktoré pravidlá musíme dodržiavať, či už ako vodiči, cyklisti alebo ako chodci. V závere týždňa si deti, počas „jazdy zručnosti“ aj prakticky vyskúšali využitie pravidiel cestnej premávky. Jazdou na bicykli, kolobežke alebo na odrážadle si upevnili nadobudnuté informácie o bezpečnej jazde na ceste.

            Katarína Misálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Jazda zručnosti.

          • Turistická vychádzka

          • Naša prvá túra v novom školskom roku sa nám poriadne vydarila. Lienky, včielky a sovičky sa vybrali na turistickú vychádzku do okolia Liptovskej Tepličky za účelom spoznávania prírodných dominánt vrátane našich teplických kopcov. Najväčšiu radosť nám však urobili dobroty v našich batohoch. Výlet nám obzvlášť spríjemnilo krásne počasie. 

            Diana Vernarecová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Turistická vychádzka.

          • Vzácna návšteva z Ameriky

          • Dňa 03.10.2022 nás v našej škole prekvapila príjemná návšteva. Spolu s pánom Jánom Chovanom nás prišiel navštíviť pán Joe Nahalka z Ameriky. Otec pána Joea bol rodák z našej obce, ktorý emigroval do Ameriky ako mladý chlapec. Zomrel ako 101 ročný a do svojej rodnej obce sa už nikdy nevrátil. Keď neprišiel on, prišiel jeho syn – pán Joe.

            Mgr. Zuzana Bulavová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vzácna návšteva z Ameriky.

          • Exkurzia – Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach a Kalinov

          • Naše dobrodružstvá v rámci Európskeho dňa jazykov pokračovali aj ďalší deň.

            27.  septembra sa žiaci 7., 8. a 9. ročníka zúčastnili exkurzie na ďaleký východ Slovenska. Prvá zastávka bolo Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach. Príjemná pani sprievodkyňa nás previedla múzeom a dopodrobna nám opísala Andyho život. Je obdivuhodné, že z chudobného chlapca, ktorého otec pochádzal z malej dedinky na východe Slovenska, sa stal kráľ pop artu a jeho meno je v Amerike známe dodnes. Po absolvovaní prehliadky múzea nás už čakal turistický vláčik, ktorý nás odviezol do Kalinova.  Tu sme navštívili vojenský cintorín, kde sa nie jedna slza skotúľala po lícach našich žiakov.

            Následne sme si pozreli vojenskú techniku.

            Mgr. Zuzann Bulavová a Mgr. Mariana Vernarecová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia – Múzeum Andyho Warhola v Medzilaborciach a Kalinov.

          • Európsky deň jazykov

          • Ako to už na našej škole býva dobrým zvykom, každý rok si 26. septembra pripomíname Európsky deň jazykov. Počas tohto dňa už naši žiaci absolvovali prednášku s vysokoškolským profesorom anglického pôvodu, sily si zmerali v teplickom nárečí, dokonca spolu s Mons. Štefanom Náhalkom absolvovali jeho cestu Európou.

            Tento rok pozvali žiaci druhého stupňa svojich mladších spolužiakov na cestu okolo Európy. Každá trieda si vybrala jednu európsku krajinu, ktorú pre nepriazeň počasia predstavila vo svojej triede.

            Deviataci sa zmenili na gréckych bohov a zatancovali si zorbu. Do Francúzka svojich mladších spolužiakov pozvali ôsmaci. V siedmej triede nechýbal nový anglický kráľ Karol III. a kráľovská stráž. Šiestaci nás previedli Nemeckom a Slovenskom a piataci  Švajčiarskom a Talianskom.  Okrem zaujímavých informácií o daných krajinách nechýbala ochutnávka tradičných jedál, či nápojov a frázy v jednotlivých jazykoch. Žiaci prvého stupňa, ale aj materskej školy tak mohli ochutnať grécke caciky, nemeckú špecialitu „spezi“, čo je mix coca-coly a fanty, anglický čierny čaj s mliekom alebo tradičné „fish and chips“, taliansku pizzu, tradičnú bryndzovú pomazánku a pani učiteľky si vychutnali švajčiarske nescafé.

            Pozvanie na cestu okolo Európy prijali pani riaditeľka, pani zástupkyne, pán starosta, pani Glejdurová (predsedníčka PPD), pani Fedorová a prišlo aj zopár rodičov.

            Mgr. Zuzann Bulavová a Mgr. Mariana Vernarecová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Európsky deň jazykov.

          • Začiatok činnosti centra voľného času v šk. roku 2022/2023

          • V tomto školskom roku sa otvára 21 záujmových útvarov (ZÚ)-krúžkov. Neotvárajú sa tieto ZÚ a to Bežecký- športový krúžok, Španielčina pre začiatočníkov a Vybíjaná a iné športy.

            Činnosť záujmových útvarov  sa v CVČ začne od 10.10.2022.

            Úvodné hodiny ZÚ sa uskutočnia nasledovne:

            Pondelok (10.10.2022)

            • Rómsky tanečný krúžok - 14.00 hod. / 6.A
            • Matematika 5 - 13.15 hod. / 9.A

            Utorok (11.10.2022)

            • Futbal U11 - 16.00 hod. / Ihrisko Uhlárová
            • Konverzácia v anglickom jazyku - 16:30 hod. / 5.B
            • Prvá pomoc hrou - 14:00hod. / Odborná učebňa chem/bio
            • Slovenčina 5 - 14.00 hod. / 9.A
            • Veselí a hraví - 14:00 hod. / Zelená škola

            Rozvrh na ďalšie dni si môžete pozrieť v sekcii CVČ/ rozvrh.

            Tešíme sa na Vás.

          • Hodina regionálneho dejepisu mimo školy

          • Krásne jesenné počasie, ktoré vystriedalo po dlhšom čase dážď, nás pozvalo do terénu obdivovať "5 divov Liptovskej Tepličky". Predmetom nášho záujmu sa stali tentokrát unikátne zemiakové pivničky, stodolište a terasovité políčka. Nápomocnými nám boli aj tabuľky s informáciami pri stodolišti a zemiakových pivničkách. Mali sme šťastie, a okrem nádherného výhľadu z Turničky sme videli obyvateľov Liptovskej Tepličky priamo pri čistení pivničiek, triedení zemiakov a ich uskladnení na zimu.

            Mgr. Mariana Vernarecová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Hodina regionálneho dejepisu mimo školy.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Štefana Náhalku
        • +421 527 893 462 – klapka 1
        • Ul. Štefana Náhalku 396/10 059 40 Liptovská Teplička Slovakia
        • IČO: 37876490
        • DIČ: 2021673456
        • Mgr. Melánia Sopková - riaditeľka školy +421 915 505 874 riaditel.zslt@gmail.com
        • Mgr. Jana Bohunčáková - zástupkyňa riaditeľky školy pre 1. stupeň základnej školy +421 911 793 197 janabohuncakova.zslt@gmail.com
        • Mgr. Janka Poradová - zástupkyňa riaditeľky školy pre 2. stupeň základnej školy +421 911 793 198 jankaporadova.zslt@gmail.com
        • Oľga Fendeková - zástupkyňa riaditeľky školy pre materskú školu +421 911 793 112 materskaskola.zslt@gmail.com
        • Materská škola +421 915 585 135 materskaskola.zslt@gmail.com
        • Marcela Sýkorová - vedúca školskej jedálne +421 951 057 261 jedalen.zslt@gmail.com
        • Monika Greksová - ekonómka školy +421 527 893 462 – klapka 1 uctaren1.zslt@gmail.com
        • Ing. Karla Dratvová - referentka PaM +421 917 452 579 uctaren2.zslt@gmail.com
      • Prihlásenie