• Triedne aktívy

          • Vážení rodičia,

            pozývame Vás na triedne aktívy (stretnutia rodičov), ktoré sa uskutočnia v jednotlivých triedach podľa uvedeného harmonogramu.

          • Návšteva V. B v obecnej knižnici

          • Čítanie rozprávok a príbehov podporuje detskú predstavivosť a pomáha deťom lepšie chápať okolitý svet. Hoci si dnes detské knihy môžeme ľahko kúpiť v ktoromkoľvek kníhkupectve, návšteva knižníc má pre deti jedinečné výhody. V knižnici môžeme prezerať jednu knihu za druhou bez ohľadu na jej cenu, môžeme si ich odniesť domov a po prečítaní vymeniť za iné, nové a neopozerané. 

            V piatok 25.11.2022 žiaci V. B strávili hodinu literatúry v miestnej obecnej knižnici. Cieľom bolo motivovať žiakov k čítaniu, keďže každým rokom klesá záujem detí o túto činnosť.

            Návšteva knižnice bola pre žiakov veľmi hodnotná. Pani knihovníčka žiakom predstavila knižné tituly, ktoré sa v knižnici nachádzajú, vysvetlila pravidlá a postup pri požičiavaní kníh, správne zaobchádzanie s knihami a pozvala ich na návštevu knižnice v akomkoľvek vyhovujúcom čase. Deti mohli v regáloch vyhľadávať knihy podľa záujmu, listovať v nich a objavovať literárne umenie. Veď práve na tomto mieste sa nám ponúka možnosť objaviť dedičstvo umeleckých diel predchádzajúcich generácií, klenoty literárnej tvorby, ale aj aktuálne publikované literárne tituly spisovateľov.

            Dúfame, že návšteva priestorov knižnice, listovanie stránkami kníh podnietilo záujem mnohých našich žiakov o literárne umenie, stanú sa vernými čitateľmi našej obecnej knižnice a vytvoria si pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží až do dospelosti.

            Mgr. Lenka Fendeková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva V. B v obecnej knižnici.

          • Bubnovačka

          • „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“

            Násilie na deťoch je tu, je okolo nás, aj keď ho často nevnímame, nevidíme. Smútku a plaču detí niečo vždy predchádza. Je dôležité deti vnímať a viac ich počúvať, je dôležité deťom veriť.

            Práve preto sa od roku 2014, vždy v novembri, organizuje celoslovenské podujatie Bubnovačka – „Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“ Podujatie má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a podporiť v spoločnosti tému včasnej prevencie.

            18. novembra 2022 sa už po druhýkrát do tohto podujatia zapojili aj deti našej školy.

            Prostredníctvom rozhlasovej relácie sa najskôr oboznámili s formami násilia. Dozvedeli sa aj to, ako a kde môže obeť násilia vyhľadať pomoc. Lebo s násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás netýka. Deti pred násilím ticho neochráni.

            Hlas detí je dôležitý! A vedia to aj žiaci našej školy.

            Mgr. Lenka Fendeková

          • Deň behu

          • Na začiatku mesiaca november sme si pripomenuli Svetový deň behu, ktorý založil v roku 1999 bežec z amerického Long Islandu - Bill Mc´Dermott s cieľom podporiť boj proti chudobe vo svete.

            Beh je jedna z najobľúbenejších a najprirodzenejších športových aktivít človeka. Prináša človeku množstvo fyzických, ako aj psychických výhod. Deti z materskej školy si tento deň taktiež pripomenuli rôznymi bežeckými súťažami na ihrisku.

            Mgr. Anna Ščurková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň behu.

          • Znak Eura

          • To, že sa s peniazmi deti stretávajú od malička môžeme vidieť na poličkách detských izieb, kde si do svojich pokladničiek odkladajú nasporené, či podarované peniaze. V súčasnosti je aj trendom okrem tradičných darčekov darovať práve peniaze. Ale všímajú si deti okrem hodnoty aj ďalšie znaky, ktoré bankovky obsahujú?

            Pri príležitosti medzinárodného dňa sporenia (31.10.2022) sa mohli žiaci prvého aj druhého stupňa zapojiť do výtvarnej súťaže ,, Znak Eura“ . Cieľom súťaže bolo, aby si  žiaci lepšie prezreli bankovky. Mohli nakresliť znak, ktorý sa používa a dobre ho poznajú, alebo vymyslieť svoj vlastný. Zo všetkých prác boli vybrané a odmenené tri na prvom a tri na druhom stupni.

            1. stupeň:

            1. miesto - Karolína Chovanová (1. A)
            2. miesto -  Bartolomej Ferenc (1. A)
            3. miesto - Samuel Zubák (3. B)

            2. stupeň:

            1. miesto -  Timea Házyová (6. A)
            2. miesto - Olívia Dilongová  (6. A)
            3. miesto - Dominika Chovanová (6. A)

            Všetkým, ktorí sa zapojili ďakujeme a výhercom srdečne gratulujeme.

            Mgr. Jana Chovanová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Znak Eura.

          • Zdravotné sestričky

          • Druhý novembrový týždeň sme sa v materskej škole naplno venovali téme Rastiem zdravo. Učili sme sa o úrazoch, chorobách, situáciách ohrozujúcich zdravie.

            Na pomoc sme si preto zavolali zdravotné sestričky, ktoré nám predviedli zaujímavé zdravotnícke pomôcky. Tie deti neskôr využili pri simulovaných úrazoch. Vyvrtnutý členok a ani rozbitá hlava nám nezabránili si na vlastnej koži vyskúšať čaro tohto nesmierne dôležitého povolania.

            Touto cestou chceme poďakovať zdravotným sestričkám a členkám Slovenského Červeného kríža - pani Vierke Knappovej a pani Aničke Štrbkovej za ich čas a ochotu zdieľať s nami ich dlhoročné skúsenosti.

            Diana Vernarecová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zdravotné sestričky.

          • Medový týždeň

          • Celý týždeň od 07.11.2022 do 11.11.2022 sa v školskom klube niesol v sladučkom duchu. A prečo ?

            Pretože v našom školskom klube sme sa po celý týždeň venovali včielkam a sladkým medovým dobrotám.

            Naši šikovný klubáci majú med veľmi radi a preto sme si v klube pripravili ochutnávku spojenú s touto sladkou pochutinou. Vychutnali sme si medové oblátky, perfektný medový zákusok a samozrejme nesmel chýbať ani teplý čaj s medom.

            Avšak k medu patria aj včielky. Práve preto by sme sa chceli veľmi radi poďakovať pani Karle Dratvovej, ktorá všetkým našim klubákom porozprávala niečo o včielkach, včelích úľoch, priniesla nám ukázať veci, ktoré potrebuje poriadny včelár a nesmieme zabudnúť ani na to, že si naši klubáci mohli vyrobiť vlastnú voňavú sviečku.

            Preto ešte raz posielame jedno veľké ĎAKUJEME. :-)

            Mgr, Miroslava Krupová, Mgr. Mária Janíková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Medový týždeň.

          • Svetový deň behu v ŠKD

          • 5. november je Svetovým dňom behu a my klubáci sme si tento deň pripomenuli tiež. Svetový deň behu sa pripomína od roku 1999 a ide o charitatívnu akciu na podporu boja proti chudobe vo svete.

            Beh považujeme za tú najrozšírenejšiu a najpopulárnejšiu športovú aktivitu, pri ktorej sa nemusíme učiť žiadnu zložitú techniku, alebo choreografiu, jednoducho bežíme.

            Naši klubáci si spoločne zabehali v niekoľkých disciplínach, ktoré sme si pre nich pripravili.

            1. Gaštanová štafeta

            2. Farebná naháňačka

            3. Beh jednotlivcov

            V oboch oddeleniach školského klubu sme si tento deň poriadne užili a veruže sme sa aj poriadne pri rozcvičke našich nožičiek zapotili.

            Mgr. Miroslava Krupová, Mgr. Mária Janíková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Svetový deň behu v ŠKD.

          • Mesiac úcty k starším

          • Starí rodičia, to sú našim srdciam blízke osoby, s ktorými máme veľa zážitkov a pekných spomienok. Pomáhajú nám, robia nám radosť a my sme im za to vďační a vážime si ich. Väčšej pozornosti sa im dostáva hlavne v mesiaci október, ktorý je venovaný im, je to mesiac úcty k starším. Počas tohto mesiaca viac myslíme na starých rodičov a starých ľudí. Ani deti v materskej škole nezabudli na svojich starkých a rozhodli sa niektorých z nich v rámci vychádzky navštíviť a potešiť svojou prítomnosťou. Deti starkých obdarovali vlastnoručne vyrobeným pozdravom, piesňou a krátkou básničkou. Navštívení starí rodičia boli veľmi milo prekvapení a potešení milou detskou návštevou.

            Katarína Misálová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Mesiac úcty k starším.

          • Deň materských škôl na Slovensku

          • „Všetko, čo naozaj potrebujem vedieť, som sa naučil v materskej škôlke.“ Robert Fulghum

            Z iniciatívy Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu (SV OMEP) vznikla myšlienka usporiadať Deň materských škôl na Slovensku. Organizátori a iniciátori Dňa materských škôl na Slovensku zvolili pre tento deň dátum 4. november, v tento deň roku 1829 bola v Banskej Bystrici grófkou Máriou Teréziou Brunswickou založená prvá detská opatrovňa na území Slovenska. V roku 2015 sa tento deň konal na Slovensku historicky prvýkrát.

            Tento deň sme si pripomenuli aj v našej materskej škole. Oslava začala vypočutím hymny Dňa materských škôl. Po nej prebiehali súťaže, kde deti dbali na dodržiavanie pravidiel, pomáhali si a navzájom sa povzbudzovali. V tejto veselej a zábavnej atmosfére sa pokračovalo menšou diskotékou, tancovaním. Deti prežívali radosť počas celého dňa, čím sa pekne ukázalo, že predškolské zariadenia a kolektív detí sú dôležitou súčasťou zdravého rozvoja osobnosti dieťaťa. Veď materská škola, to nie je len „hranie sa“, ale aj výchova a vzdelávanie. Deti ako odmenu a zakončenie oslavy dostali medaily vyrobené pani učiteľkami, ktoré im boli zavesené na krk, a ktoré si deti mohli zobrať so sebou domov. Už teraz sa tešíme na budúci školský rok, keď si tento významný deň budeme môcť znova pripomenúť a osláviť.

            Mgr. Zuzana Kupčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň materských škôl na Slovensku.

          • Mobilné planetárium

          • 9. novembra žiakom prvého stupňa spestrilo deň mobilné planetárium. Mobilné planetárium ponúka sférické premietanie vzdelávacích filmov a zábavných tzv. full-dome show nielen o vesmíre na planetárnej kupole..

            Žiakom štvrtého ročníka bol premietnutý vzdelávací film vo forme rozprávky Astronómia pre deti. Žiaci tak mohli cestovať Slnečnou sústavou pomocou čarovného raketoplánu a spoznávať jednotlivé planéty slnečnej sústavy.

            Žiaci prvého, druhého a tretieho ročníka sa v rozprávkovom vzdelávacom filme Život stromov dozvedeli o význame stromov a spoznali kúzlo mikrokozmu. Snímka pochádza z dielne spoločnosti Reef Production, popredného tvorcu relácií pre digitálne planetária. Animácie, modely zvieratiek, ale aj práca so zvukom v priestore pod obrou pologuľovitou projekčnou plochou sa radí medzi tie najlepšie produkcie na svete.

            Mgr. Marianna Nahalková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Mobilné planetárium.

          • Zábavný október v ŠKD1

          • S jeseňou sa nám automaticky spájajú upršané a hmlisté dni s chladnejším počasím. Nám však mesiac október priniesol babie leto s krásnym slnečným počasím a príjemnými teplotami, ktoré sme si naplno užili. Tak aj jeseň s jej krásami a plodmi nám bola inšpiráciou rôznych aktivít a tvorenia.

            Veľa zábavy sme si užili pri ohadzovaní a schovávaní sa v lístí, ale použili sme ho aj na skrášlenie triedy a vyrobili sme z neho ježkov. Jesenné plody nám poslúžili aj pri športovaní a namiesto petangových gúľ sme použili gaštany a zahrali si Gaštanový petang. 21. októbra na Deň jablka sme sa naučili, že jabĺčko môžeme vždy zužitkovať celé a z jablkových šupiek sme si urobili zdravé a veľmi chutné čipsy. Z rôznych druhov ovocia a zeleniny sme si vytvorili aj vlastných ʺVitamínkáčovʺ.

            Pracovali sme ale aj s tradičnými materiálmi, a keďže október je mesiacom úcty k starším, nezabudli sme ani na našich starkých a potešili sme ich pozdravmi. Často s nimi trávime voľné chvíle a máme ich radi,  preto sme sa nimi inšpirovali aj pri výrobe záložiek do knihy, ktoré sme poslali žiakom do základnej školy v Plzni.

            Zabavili sme sa aj pri výrobe papierových šarkanov, púšťať sme si boli ale tých skutočných. Troška sme sa potrápili pri stavbe obrovskej veže z kociek a hľadaní chýb v texte, ale potom sme sa dosýta vybláznili pri stoličkovom tanci.

            Mgr. Mária Janíková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zábavný október v ŠKD1.

          • Ako trávime voľný čas v CVČ

          • V centre voľného času nám už skoro mesiac naplno funguje 21 záujmových útvarov (ZÚ) - krúžkov. Po úvodných stretnutiach a oboznámeniach sa s činnosťou, sa postupne členovia ZÚ zdokonaľujú vo vedomostiach z matematiky, slovenského jazyka a angličtiny. Učia  sa strieľať zo vzduchovky, pracovať s mapami a plynovými maskami, osvojujú si akým spôsobom sa dajú ošetriť zranenia, ako sa dá poskytnúť prvá pomoc a čo robiť keď vznikne požiar. Svoju tvorivosť naplno využívajú pri tvorbe rôznych dekorácií a výrobkov. V rámci ďalších záujmových útvarov členovia postupne zdokonaľujú svoje nadanie v speve a v tanci, športové schopnosti si zlepšujú v rámci pestrej ponuky športových záujmových útvarov a v neposlednom rade nadväzujú medzi sebou nové priateľstvá.

            Týmto prajeme všetkým  vedúcim  a členom jednotlivých záujmových útvarov aby čas, ktorý spolu trávia bol pre všetkých skutočným prínosom a jeho využitie malo pravý zmysel.

                                                                     Mgr. Veronika Bulavová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Ako trávime voľný čas v CVČ.

          • Zber plastových vrchnáčikov

          • Milí rodičia a žiaci!

            Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapojila do zberu plastových vrchnáčikov. Hoci sú plastové fľaše zálohované, je možné ich odovzdať bez vrchnákov! Automaty takéto fľaše bez vrchnákov prijímajú. Každý vrchnáčik ktorý odovzdáme do zberu, pomáha dobrej veci. Zber vrchnáčikov bude aj tento rok odmenený. Tri najlepšie triedy s najväčším počtom vrchnáčikov dostanú odmenu. Odvoz a recykláciu vrchnáčikov zabezpečuje občianske združenie Harmónia. Plastové vrchnáčiky sa vkladajú do dreveného domčeka, ktorý je umiestnený pred materskou školou. Zbierať môžete plastové vrchnáčiky z minerálnych vôd, sladených nápojov, mlieka, džúsov, olejov, atď.

            Každý vrchnačik zaváži!

            Mgr. Zuzana Baranová

          • Šarkaniáda

          • Krásne počasie, príjemne pofukujúci vetrík. Áno! Presne to je počasie ako stvorené na púšťanie šarkana. My v školskom klube sme toto počasie využili naplno. Vzali sme svojich farebných šarkanov a obe oddelenia školského klubu sa spoločne vydali vysoko nad dedinu aby naše šarkany lietali tak vysoko, ako sa len dá.

            A veruže lietali. Presvedčte sa. J

            Počasie nám ale vyšlo veľa krát. Farebné listy pomaly opadali zo stromov a tak sme využili príležitosť. Hry v lístí sú predsa super, avšak dá sa z neho vytvoriť omnoho viac. Presne to urobili šikovní klubáci a z lístia vyskladali nápis ŠKD.

            Mgr. Mária Janíková, Mgr. Miroslava Krupová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Šarkaniáda.

          • Jesenná nálada

          • Desiaty mesiac v roku bol plný farieb, príjemného slniečka, ktoré nás hrialo, padajúcich listov a samozrejme aj plný zábavy v školskom klube.

            Mesiac október o ktorom vieme, že je mesiacom úcty k starším sme v klube trávili rôzne. Nazbierali a namaľovali sme si kamienky, ktoré sme ukladali do všemožných tvarov, šantili sme v lístí, ktoré hralo farbami, vyrobili sme si šarkana, krásny jesenný veniec aj pani Jeseň.

            Počasie nám doprialo aj krásne chvíle, ktoré sme trávili na čerstvom vzduchu. Spoločne sme sa rozprávali o zvieratkách v jeseni, hľadali sme stopy a vydali sa na prechádzku počas ktorej sme sledovali ako sa mení príroda počas jesenných dní.

            Zážitky máme a tešíme sa na ďalšie.

            Mgr. Miroslava Krupová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Jesenná nálada.

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov 3. ročníka

          • Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady.

            Testovacia batéria pre identifikáciu pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníkov ZŠ pozostáva z disciplín:

            1. telesná výška a telesná hmotnosť 
            2. predklon v sede s dosahovaním
            3. opakovaná zostava s tyčou
            4. výdrž v zhybe nadhmatom
            5. skok do diaľky z miesta
            6. ľah-sed
            7. kotúľanie 3 lôpt
            8. člnkový beh 4 x 10 m
            9. vlajková naháňačka
            10. viacstupňový vytrvalostný člnkový beh na 20 metrov

            Naši tretiaci testovanie pohybových predpokladov úspešne zvládli za pomoci pani učiteliek a asistentky.

            Mgr. Katarína Kupčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Testovanie pohybových predpokladov žiakov 3. ročníka.

          • Záložka do knihy spája školy

          • V mesiaci október sa žiaci 1. stupňa našej školy zapojili do 13. ročníka Záložka knihy spojuje školy = Záložka do knihy spája školy. Projekt vyhlásila Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne k Medzinárodnému mesiacu školských knižníc.

            Do projektu sa prihlásilo 1 038 škôl s celkovým počtom 119 813 žiakov. Cieľom česko-slovenského projektu je nadviazanie kontaktov medzi českými a slovenskými základnými školami a podpora čítania prostredníctvom výmeny záložiek do kníh.

            Našou partnerskou školou sa tento rok stala 14. základní škola Plzeň, s ktorou sme si vymenili 130 kusov záložiek. Záložky vytvorili žiaci 1. stupňa a ŠKD so svojimi pani učiteľkami. Výrobe záložiek predchádzalo spoločné čítanie príbehov,  rozprávok a básní. Žiaci spoznali najslávnejší rozprávkový príbeh modernej literatúry  - Malého princa a myšlienky, ktoré autor konkrétne vyjadril v Zemi ľudí. Ocitli sa vo svete Malej veľkej čitateľky od Roalda Dahla, navlas rovnakých dievčat Danky a Janky. Naši najmenší žiaci si prečítali báseň Žabiatko, bez ktorého by nemalo vyrásť nijaké slovenské dieťa a mnoho iných príbehov.

            Pri realizácii celoslovenského projektu žiaci zažili veľa radosti z čítania, veselej zábavy so záložkami a radostného objavovania krásnych priateľstiev. Boli to príjemne prežité chvíle pre všetkých.

            Mgr. Katarína Kupčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Záložka do knihy spája školy.

          • Plavecký výcvik

          • V dňoch od 30. 09. 2022 do 27. 10. 2022 absolvovali žiaci 3. a 4. ročníka plavecký výcvik v rozsahu 20 vyučovacích hodín. Výcvik prebiehal v krytej plavárni vo Svite. Žiaci tretieho ročníka absolvovali základný kurz a štvrtáci zdokonaľovací kurz. Organizáciu a dozor zabezpečovala p. uč. Kupčová a Matejková. Výučbu plávania viedla plavčíčka p. Drobná.

            Pred samotnou výukou v bazéne deti absolvovali teoretickú inštruktáž o dýchaní vo vode, splývaní a o rôznych technikách plávania. Deti počas dvoch týždňov zlepšovali svoje plavecké zručnosti. Každý sa snažil a robil pokroky vlastným tempom. Najdôležitejšia bola radosť detí z pobytu vo vode, čo bolo na ich tvárach aj vidieť. Boli sme na našich žiakov pyšné. Boli disciplinovaní, snaživí a každý urobil veľa práce. Na konci každý získal diplom a malú odmenu.

            Touto cestou sa chceme poďakovať Obecnému úradu a DHZ za poskytnutie mikrobusu so šoférom a Rodičovskému združeniu za poskytnutie finančného príspevku na plavecký výcvik.

            Mgr. Katarína Kupčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou Štefana Náhalku
        • +421 527 893 462 – klapka 1
        • Ul. Štefana Náhalku 396/10 059 40 Liptovská Teplička Slovakia
        • IČO: 37876490
        • DIČ: 2021673456
        • Mgr. Melánia Sopková - riaditeľka školy +421 915 505 874 riaditel.zslt@gmail.com
        • Mgr. Jana Bohunčáková - zástupkyňa riaditeľky školy pre 1. stupeň základnej školy +421 911 793 197 janabohuncakova.zslt@gmail.com
        • Mgr. Janka Poradová - zástupkyňa riaditeľky školy pre 2. stupeň základnej školy +421 911 793 198 jankaporadova.zslt@gmail.com
        • Oľga Fendeková - zástupkyňa riaditeľky školy pre materskú školu +421 911 793 112 materskaskola.zslt@gmail.com
        • Materská škola +421 915 585 135 materskaskola.zslt@gmail.com
        • Marcela Sýkorová - vedúca školskej jedálne +421 951 057 261 jedalen.zslt@gmail.com
        • Monika Greksová - ekonómka školy +421 527 893 462 – klapka 1 uctaren1.zslt@gmail.com
        • Ing. Karla Dratvová - referentka PaM +421 917 452 579 uctaren2.zslt@gmail.com
      • Prihlásenie