• Motýlia záhrada v ŠKD

          • Motýle patria k najatraktívnejšiemu hmyzu i živočíchom vôbec. Ich pestrofarebné krídla často obdivujeme s nemým úžasom a zatajeným dychom. Žijú všade tam, kde rastú kvety. Život motýľov je pomerne krátky, ale o to zaujímavejší. Motýle a ich vývinové štádiá skrývajú mnoho záhad a zaujímavostí. Deti v ŠKD mali možnosť pozorovať naživo tri etapy životného cyklu motýľa.

            4. mája sme sa „zvítali“ s piatimi maličkými motýlími larvami. Umiestnené boli v plastovom tégliku s rastlinnou potravou. Prikrytý bol vrchnáčikom, v ktorom bol integrovaný filtračný papier. Húseničky rástli a na ôsmy deň boli všetky zakuklené. 20. mája nám už poletovali v sieťkovej klietke krásne babôčky. Deti denne pozorovali, čo sa v motýlej záhrade deje. Motýľom sme pripravili nektár a dali kúsok ovocia, aby zmocneli. O štyri dni prišiel deň, kedy sa deti museli s motýlikmi rozlúčiť. Spoločne sme ich vypustili do voľnej prírody.

            Motýlia záhrada bola efektným a vďačným edukačným prostriedkom nielen pre klubáčikov, ale aj pre žiakov iných ročníkov. Veď nie nadarmo sa hovorí: „Radšej raz vidieť ako stokrát počuť.“

            Mgr. Marianna Nahalková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Motýlia záhrada v ŠKD.

          • Návšteva múzea

          • „Sú len dva trvalé odkazy, ktoré môžeme dať našim deťom – jedným sú korene, druhým krídla.“   ( Hodding S. Carter )

            V utorok 24.5.2022 sme s deťmi materskej školy navštívili miestne múzeum. Sprevádzala nás  Mgr. Katarína Fedorová, ktorá je kultúrnou referentkou obce a ktorá si pre nás pripravila veľmi zaujímavý výklad a ukázala nám skutočné starodávne  nástroje, náradia a odevy. Deti sa oboznámili so zaujímavosťami, ako kedysi žili naši predkovia a čo všetko používali pri práci, ako sa učili...  Veru nebolo im ľahko žiť. Ale ako hovoria naši starí rodičia: „Ťažký život, ale radostný.“

            Deťom sa návšteva páčila a odniesli si jasnejšie predstavy o živote našich predkov.

            Mgr. Ľubica Ďuricová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva múzea.

          • Hasičský krúžok

          • Krúžok sa začal v polovici mesiaca október, kde na prvom stretnutí si záujemcovia o tento krúžok mohli v sprievode vedúcej krúžku prezrieť celú hasičskú zbrojnicu. Po ukážke zbrojnice a techniky ktorá sa tam nachádzala sa ako každoročne konal krst nových členov. Tento krst spočíval v oblečení každého dieťaťa do zásahovej uniformy, kde sa následné stávajú mladými hasičmi a na  pamiatku si spravili aj pár fotiek v týchto zásahových oblekoch.

            Pri ďalších stretnutiach sme sa zaoberali výstrojom hasiča. Výstroj hasiča je veľmi dôležitá, a preto sme aj tých najmladších do toho zapojili, aby mali predstavu o tom, z čoho sa takáto výstroj skladá. V krátkej prezentácii vedúca krúžku ukázala a vysvetlila z akých časti je tvorená výstroj zasahujúceho hasiča. Na koniec stretnutia si mohli mladí hasiči vyskúšať, za aký čas sa dokážu obliecť do zásahového obleku. Najlepší čas mala Simonka Kupčová, za ňou Števko Fendek, a z mladších boli lepší Patrik a Peťko Géci.

            Deti sa na krúžku tiež naučili prvé uzly. Počet uzlov, ktoré musia mladí hasiči ovládať je päť a sú to uzly lodný, tesársky, plochá spojka, skracovačka  a úväz na prúdnicu. Znalosť týchto uzlov je pre nich potrebná na súťažiach. Nebolo to pre mladých až také jednoduché, ale postupom času sa to naučili. Ich šikovnosť a zápal pre hasičstvo sú veľmi silné a s veľkou radosťou sa tešia na ďalšie stretnutia, kde hravou formou súťažia medzi sebou vo viazaní uzlov.

            Cieľom krúžku je najmä pripraviť deti na hasičské súťaže, čomu je venovaná najväčšia pozornosť.

            Veronika Prašková, vedúca krúžku

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Hasičský krúžok.

          • Krúžok Veselí a hraví

          • V našej škole sa po vyučovaní snažíme nájsť aj to, čo deti baví a skutočne napĺňa. Na krúžku Veselí a hraví, ktorý je určený pre deti nultého a prvého ročníka, pomáhame deťom poznávať čaro vedy, umenia, ale aj športu. Našim cieľom je zabezpečiť deťom zmysluplné, náučné a zábavné prežitie voľného času. Vyvíjame metodické pracovné listy, zamerané na rozvoj jemnej motoriky, fantázie, snažíme sa pracovať a využiť odpadové a prírodné materiály, používame kvalitné materiálne pomôcky, ktoré zakúpilo centrum voľného času, veľa času trávime na čerstvom vzduchu a objavujeme krásy nášho sveta.

                   Božena Pačajová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Krúžok Veselí a hraví.

          • Turnaj v stolnom tenise

          • 17. mája 2022 sa v priestoroch šatní odohral turnaj medzi žiakmi školy v stolnom tenise. Žiaci odohrali medzi sebou kvalitné zápasy a vydali zo seba maximum.

            Súťažilo sa v troch kategóriách, v ktorých boli odmenení tí najlepší:

             

            Kategória – dievčatá

            1. Kristína Červenková 5.B

            2. Olívia Dilongová 5.A

            3. Ivana Fendeková 5.A

             

            Kategória – mladší žiaci a žiačky

            1. Alex Emanuel Kopáč 7.A

            2. Kristína Červenková 5.B

            3. Nathaniel Kičák

             

            Kategória – starší žiaci

            1. Adam Glejdura 9.A

            2. Martin Glejdura 9.A

            3. Viliam Pitoňák 8.A

             

            Chceme sa tiež poďakovať za pomoc s prípravou podujatia a rozhodovaním pánovi Mariánovi Glejdurovi.

             

            Výhercom srdečne blahoželáme!

            Mgr. Lenka Fendeková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Turnaj v stolnom tenise.

          • Exkurzia v hasičskej zbrojnici

          • V piatok 13. mája sa deti z materskej školy zúčastnili exkurzie v hasičskej zbrojnici. Na úvod nás privítal pán Bachleda, ktorý deti oboznámil s činnosťou dobrovoľných hasičov a ukázal nám ako to vyzerá vo vnútri hasičskej zbrojnice. Páni hasiči nám ochotne predviedli všetku techniku, ktorá im pomáha pri nesmierne náročnej práci. Deti si mohli vyskúšať, striekanie  z hadice a dýchanie z dýchacích prístrojov. Zistili tiež to, aká ťažká je hasičská helma a odvážlivci si dokonca vyskúšali aké je to byť zraneným. Deti najviac zaujalo hasičské vozidlo, do ktorého mohli nasadnúť a následne sa vydali na malú okružnú jazdu po našej obci.

            Touto cestou by sme sa ujom hasičom chceli poďakovať za ochotu a čas, ktorý nám venovali, za vedomosti, ktoré nám odovzdali, ale predovšetkým za ich obetavú a namáhavú každodennú prácu.

            Mgr. Silvia Miždošová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v hasičskej zbrojnici.

          • Čistenie studničky

          • Voda zo studničiek na okrajoch lúk a v lesoch ľuďom dodáva osvieženie a zaháňa smäd počas horúcich letných dní. V minulosti bola studnička pre ľudí zdrojom pitnej vody nutnej k životu. Už naši predkovia vedeli, že voda je nenahraditeľnou surovinou, a tak sa k nej aj správali. Čistenie studničiek bolo také dôležité, že sa z neho stal sviatok, ktorý ľudia dodržiavali. Bez vody by nebola vlaha, ani úroda. K dodržiavaniu tejto tradície sa zapojili aj deti z MŠ a vyčistili okolie studničky pri penzióne Dolinka. A keďže naši predkovia verili, že vyčistená studnička dáva vodu s čarovnou mocou a liečivou silou a prináša zdravie i mnoho síl, naši najmenší nelenili a s radosťou si v nej vyumývali svoje rúčky.

            Mgr. Silvia Miždošová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Čistenie studničky.

          • DEŇ MATIEK

          • „ Ak som v živote spravil niečo hodné pozornosti, som si istý, že som ten dar dostal od svojej matky.“ ( Booker T. Washington )

            Usilovné Včeličky, Sovičky a Lienočky oslávili DEŇ MAMIČIEK v rodinnom duchu, spolu so svojimi mamičkami a p. učiteľkami kultúrnym programom a príjemným posedením, každý v iný deň vo svojej triede.

            Deti s radosťou vystupovali, recitovali, tancovali, zahrali krátku dramatizáciu a v závere odovzdali mamičkám darčeky. Mamičky pripravili koláčiky, ktoré boli veľmi chutné.

            Ďakujeme všetkým prítomným za účasť a detičkám za šikovnosť, smelosť a pekné vystúpenie.

             „ Mamka moja mamička, Ty si moja hviezdička, Teba veľmi milujem a lásku Ti sľubujem.“ ( pieseň )

            Mgr. Ľubica Ďuricová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ MATIEK.

          • Moja malá záhradka

          • "Príroda dokáže rovnako ako básnik vytvoriť najväčšie efekty s najmenším počtom prostriedkov."

            Heinrich Heine

             

            Spoločnosť Kaufland vyhlásila v mesiacoch marec - máj súťaž pre žiakov 1.stupňa ZŠ, vďaka ktorej by deťom rada priblížila prírodu a súťaživou formou vzbudila ich záujem o rastlinky a ich pestovanie. Vďaka registrácii sme sa aj my zaradili ku školám, ktoré mohli získať kompletný balík na pestovanie rastlín a vytvoriť si tak v triede malú záhradku. Spoločne sme rastlinky posadili a sledovali ako pomaly rastú. Teraz sa už tešíme z bohatej úrody.

            Mgr. Katarína Kupčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Moja malá záhradka.

          • Návšteva rodného domu Mons. ThDr. Štefana Náhalku

          • Na hodinách regionálneho dejepisu sa učíme o tom, ako žili obyvatelia Liptovskej Tepličky kedysi. Jednou z významných osobností našej obce, o ktorej sme sa učili, je Mons. Štefan Náhalka. A ako sa hovorí: „ Lepšie je raz vidieť ako stokrát počuť“, navštívili sme dom, v ktorom je pamätná izba Mons. Š. Náhalku a ukážka tradičného ľudového bývania. Odniesli sme si odtiaľ veľa nových poznatkov. Ďakujeme kultúrnej referentke pani Fedorovej, ktorá nás počas návštevy domu sprevádzala.

            Mgr. Katarína Kupčová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva rodného domu Mons. ThDr. Štefana Náhalku.

          • Vyhodnotenie jarnej výzdoby tried

          • Na konci apríla sa uskutočnilo vyhodnotenie jarnej výzdoby tried. Svoje triedy si skrášlili aj žiaci s pani učiteľkami z 1. stupňa. Hodnotenie bolo veľmi napínavé. Členovia ŽŠR bodovali na 2. stupni vyzdobené okná, dvere, nástenky a celkový vzhľad triedy. Do hodnotenia sa zapojili aj pani upratovačky, ktoré hodnotili čistotu triedy. Výsledky všetkých zapojených tried 2. stupňa sú nasledovné:

            1. miesto trieda 5. A  - 130 bodov

            2. miesto trieda 7. A  - 121 bodov

            3. miesto trieda 6. A  - 118 bodov

            Všetkým zúčastneným triedam ďakujeme za účasť a skvelé nápady. V galérii môžete vidieť  kreativitu tried pri výzdobe okien a dverí.

            Karolína Glejdurová, ŽŠR

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Vyhodnotenie jarnej výzdoby tried.

          • Riaditeľské voľno pre 6. – 9. ročník ZŠ

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ Š. Náhalku, Ul. Š. Náhalku 396/10, Liptovská Teplička, Mgr. Anna Sakmáryová, Vám týmto oznamuje, že v zmysle § 150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov a podľa § 3 ods. 10 vyhlášky MŠVVaŠ SR č. 231/2009 Z. z. o podrobnostiach o organizácii školského roka na základných školách, udeľuje na deň 18. mája 2022 (streda) riaditeľské voľno pre žiakov 6., 7., 8. a 9. ročníka základnej školy z organizačných dôvodov zabezpečenia celoslovenského testovania piatakov T5 2022.

            Žiaci ročníkov 6. až 9. ZŠ budú v tento deň automaticky odhlásení z obeda v školskej jedálni.

                                                                                                          Mgr. Anna Sakmáryová – riaditeľka školy

          • VÝSADBA OVOCNÝCH STROMČEKOV A OVOCNÝCH KRÍKOV

          • V rámci projektu „Školské ovocie“ sme boli oslovení dodávateľskou firmou HOOK  s.r.o. Košice na skrášlenie priestoru okolo školy výsadbou 5 ks z ovocných stromov a kríkov. Je to sprievodné opatrenie Školského programu Európskej únie s finančnou podporou EÚ. Túto možnosť sme aj využili a vybrali sme si z ovocných stromov 1 ks jabloň a 1 ks hruška. Z ovocných kríkov sme vybrali 1 ks čierna ríbezľa, 1 ks červená ríbezľa a 1 ks malina. Výsadbu zrealizovali dňa 6.mája 2022 žiaci 6. a 9. ročníka s p. uč. Mgr. Chovanovou a Mgr. Baranovou.

            Pevne veríme, že ovocné stromčeky a kríčky sa príjmu a v budúcich rokoch si vychutnáme aj ich plody.

            Zuzana Vrábelová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album VÝSADBA OVOCNÝCH STROMČEKOV A OVOCNÝCH KRÍKOV.

          • 10. mája Svetový deň pohybu a zdravia

          • Len čo vstanem z postele, už aj cvičím vesele, ruky hore, ruky dolu, čupnem, vstanem, vyskočím, veselo sa zatočím.

            Takto sme aj my začínali vyučovaní v utorok 10. mája 2022. Naša škola sa zapojila do „Svetového dňa pohybu ku zdraviu.“ Začalo sa to hneď ráno pred vyučovaním krátkou rozcvičkou, drepy, kroky, plávanie. Počas veľkej prestávky sa žiaci 1. stupňa sa sústredili na školskom dvore a plnili úlohy, beh po školskom dvore, žabky, skoky , fúriky, váľanie súdov, výskoky.... V priebehu dňa sa zapojili žiaci 2. stupňa so svojimi aktivitami. Posúďte sami, ako sa nám darilo. Sme radi, že sme sa mohli zapojiť a pohybom si spestriť vyučovanie.

            Mgr. Marta Kubová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album 10. mája Svetový deň pohybu a zdravia.

          • Aprílové aktivity

          • Apríl mesiac lesov

            Mesiac apríl je za nami a my máme mnoho nových zážitkov, ktoré sme počas tohto mesiaca stihli zažiť.

            Apríl je od roku 1952 tradične časom, keď si pripomíname význam lesov vôkol nás a rovnako sme si tento význam pripomenuli aj my v druhom oddelení školského klubu. Okrem toho, že sme si čo to o lesoch, lesných zvieratkách a prírode povedali, sme sa zapojili do súťaže „Jarné upratovanie s Maxom“, kedy sme nasadili rukavice a vydali sa pomôcť našej prírode tým, že sme vyzbierali odpadky v okolí školy a pri amfiteátri. 

            22. apríla sme si pripomenuli „Deň Zeme“ a 27. apríla obe oddelenia ŠKD boli spoločne vysadiť niekoľko stromčekov spolu s Ing. Mariánom Gágoríkom, predsedom miestneho Lesného pozemkového spoločenstva.

            Avšak mesiac apríl nám ponúkal aj mnoho iných aktivít, ktoré sme si spoločne naplno užili.

            Mgr. Miroslava Krupová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Aprílové aktivity.

          • Návšteva kvetinárstva Snežienka

          • Domček ako z rozprávky – množstvo kvetov, doplnkov, oči nevedia kam skôr pozrieť. Našim zámerom bolo v rámci témy týždňa tento domček navštíviť a dozvedieť sa niečo o kvietkoch a o ich starostlivosti. Toto všetko nám ukázala teta kvetinárka Majka a zároveň nám krásne vysadený aranžmán aj darovala. Z kvietkov a ich vône sa teraz tešíme v našej materskej škole a veríme aj tomu čo sa traduje - „Kto nemiluje kvetiny, nemiluje ani ľudí“. Malí škôlkari sa tiež poďakovali malým darčekom.

            Eva Ovsiaková

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva kvetinárstva Snežienka.

          • Sadenie stromčekov s predsedom Lesného pozemkového spoločenstva

          • Apríl  - mesiac lesov

            Táto planéta je jediná, ktorú máme a náhradnú v dohľadnej dobe neponúkne pravdepodobne žiaden e-shop. Urobme pre ňu teda aspoň to málo a zasaďme si strom...

            Vysadiť strom nie je nič namáhavé, tento jednoduchý úkon má však veľký vplyv na fungovanie našej Zeme. Deti z oboch oddelení ŠKD teda nemeškali...  27. apríla spolu s Ing. Mariánom Gágoríkom, predsedom miestneho Lesného pozemkového spoločenstva, vysadili niekoľko stromčekov. Pán Gágorík deťom ukázal viacero spôsobov sadenia stromčekov. Deti si to hneď vyskúšali: chlapci kopali jamky, dievčatá sadili. Okrem toho dostali dlhodobú úlohu -  sledovať, ako sa stromčekom darí.

            Jeden strom ročne pripraví dosť kyslíka pre život dvoch ľudí a absorbuje toľko uhlíkových emisií, koľko vyprodukuje auto pri najazdení cca 40 000 km. Deťom z ŠKD sa podarilo vysadiť hneď niekoľko stromčekov, ktoré budú zároveň krášliť športový areál v Uhlárovej.

            Mgr. Marianna Nahalková, Mgr. Miroslava Krupová

             

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Sadenie stromčekov s predsedom Lesného pozemkového spoločenstva.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Štefana Náhalku
      • +421 527 893 462 – klapka 1
      • Ul. Štefana Náhalku 396/10 059 40 Liptovská Teplička Slovakia
      • IČO: 37876490
      • DIČ: 2021673456
      • Mgr. Melánia Sopková - riaditeľka školy +421 915 505 874 riaditel.zslt@gmail.com
      • Mgr. Jana Bohunčáková - zástupkyňa riaditeľky školy pre 1. stupeň základnej školy +421 911 793 197 janabohuncakova.zslt@gmail.com
      • Mgr. Janka Poradová - zástupkyňa riaditeľky školy pre 2. stupeň základnej školy +421 911 793 198 jankaporadova.zslt@gmail.com
      • Oľga Fendeková - zástupkyňa riaditeľky školy pre materskú školu +421 911 793 112 materskaskola.zslt@gmail.com
      • Materská škola +421 915 585 135 materskaskola.zslt@gmail.com
      • Marcela Sýkorová - vedúca školskej jedálne +421 951 057 261 jedalen.zslt@gmail.com
      • Monika Greksová - ekonómka školy +421 527 893 462 – klapka 1 uctaren1.zslt@gmail.com
      • Ing. Karla Dratvová - referentka PaM +421 917 452 579 uctaren2.zslt@gmail.com
    • Prihlásenie